Aktualno

Preventivna akcija za pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti

- 20/11/2012

Skrb za uporabnice in uporabnike avtocest in hitrih cest je naša najpomembnejša naloga, ki jo opravljamo vestno in z največjo strokovnostjo. Zavedamo se, da se z večanjem prometa na avtocestah in hitrih cestah povečujejo možnosti nastanka prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu (gospodarska škoda), poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti lahko reši življenje.

V DARS d.d. v tem tednu začenjamo s širšo preventivno akcijo osveščanja o pomembnosti pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti, v okviru katere bomo v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje oz. gasilci, Javno agencijo RS za varnost prometa, AMZS in Policijo razdelili več 10.000 zloženk, na več lokacijah ob avtocestnem sistemu bodo na pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti uporabnike opozarjali veliki plakati, o njej bodo obveščale spletne strani ipd., sicer pa bomo skušali akcijo tudi čim bolj medijsko podpreti.

Uporabnikom avtocest in hitrih cest svetujemo, da si prek spodnje povezave podrobneje ogledajo dodatne informacije o pravilnem razvrščanju ob zastoju na avtocesti in dosledno upoštevajo pravila razvrščanja. S tem bomo pomagali poškodovanim in omogočili hitrejšo odpravo posledic nesreč ter zmanjšanje čakalnih dob zastojev.

Ob tem znova poudarjamo, da je ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti nujno potrebno intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe, vlečna služba…).

Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti ali hitri cest, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Tudi posledice nesreč bodo hitreje odpravljene in posledično zapore cest odpravljene v čim krajšem možnem času.

 

Dodatne informacije (zloženka, animacije, film) na tej povezavi:

http://www.dars.si/Dokumenti/Napotki/Pravilno_razvrscanje_ob_zastoju_na_avtocesti_798.aspx
Nazaj
 
Slo Eng