Aktualno

ITS evropski kongres 2014

- 11/04/2014

ITS evropski kongres in razstava, največji evropski ITS dogodek, je edinstveno stičišče, ki združuje strokovnjake različnih branž, vključno z avtomobilsko industrijo,cestnimi prevozniki,  nosilcev odločanja v EU in ponudniki storitev iz več kot 50 držav po vsem svetu.

 

Kongresi so na sporedu vsako leto, ko Evropa ne gosti ITS svetovnega kongresa. Zbere se med 1500 in 2000 delegatov, večina iz področja ITS. Leta 2013 je bil evropski kongres v Dublinu na Irskem in gostil je udeležence iz 55 evropskih držav, ZDA in Japonske.

Zelo podobno se veliko število udeležencev pričakuje tudi na 10. Evropskem  ITS kongresu, v Helsinkih na Finskem med 16. in 19. junijem 2014. Tudi ta kongres bo spremljala zelo bogata razstava o ITS.

Moto letošnjega ITS evropskega kongresa je »ITS v žepu - preizkušene rešitve uporabniških storitev med vožnjo«. Dogodek se bo osredotočil na: nove aplikacije mobilnosti za potrošnike in podjetja; pametne e-transakcije (vozovnice, infrastruktura , zavarovanje, potovanja, mirujoči promet, itd.); upravljanje multimodalnih prometnih omrežij; logistika in javni prevoz; čistejša mobilnost in avtomatizirana vozila. Organiziranih je več kot 100 zasedanj, vključno s 3 plenarnimi in 8 izvršnimi zasedanji, ki bodo zbrale vrhunske predavatelje evropskih vlad in zasebnih podjetij. Zasedanja se bodo osredotočila na naslednje teme:

  • Pametne vozovnice in parkiranje;
  • Logistika;
  • Avtomatizacija prometa – nadgradnja povezanih sistemov;
  • Poslovni modeli in ITS – preobrazba ITS v naložbe in predstavitev mednarodnih poslovnih primerov;
  • Ekstremne vremenske razmere (ne le zima in sneg, pač pa tudi vročina, poplave, itd.);
  • Mednarodno sodelovanje z Rusijo (Ruski dnevi).


Razstava (http://www.itsineurope.com/its10/index.php/sponsors-and-exhibition/floorplan) bo ena največjih atrakcij letošnjega kongresa. 4000 m2 bo gostilo 50+ podjetij, vključno s Q-free; T-Systems; Siemens; Imtech; Sanef ITS; Teleste; CGI; Go-Swift; Vaisala; Vitronic in organizacije, kot so: ERTICO; TISA; ITS America in ITS Canada ; ITS France; ITS UK; ITS Deutschland, plus veliko finskih in skandinavskih družbe, vključno s SEMEL, Noptel, Fara in BLIB SYSTEMS.

Prvič v zgodovini kongresov, bo ITS Helsinki 2014 gostil t.i. Komercialni kotiček, ki bo deloval v območju razstavišča. Predvidene so 3 različne vrste zasedanj: Komercialni članki, Interesni sestanki s temo »vpogled v industrijo« in Komercialne predstavitve. Vsak registrirani udeleženec si lahko priskrbi mesto v tem kotičku. Seje bodo postregle s promocijskem materialom dejavnosti, določenega proizvoda, naprave ali ideje za promet, s komercialnim priokusom. Vse seje bodo interaktivne in usmerjene bolj komercialno kot po navadi v obiskovalce in udeležence razstave. Seje so navedene v programu kongresa. V smislu predstavitev bo veliko sodelujočih podjetij imelo nekaj zanimivih prikazov svojih najnovejših izdelkov in storitev.

ITS Helsinki 2014 bo gostil tudi natečaj iMobility Challenge, v smislu eko-vožnje. Na prvi dan kongresa, 16. junija, evropski projekt iMobility Challenge organizira »Odprti dan«, kjer lahko javnost pride in preizkusi najnovejšo tehnologijo inteligentnih vozil. Prireditev bo potekala pred Kongresnim centrom . Demonstranti bodo vključili ponudnike tehnologij in avtomobilskih proizvajalcev, ki bodo prikazali napredne sisteme pomoči vozniku in nove aplikacije v vozilih, še posebej v smislu povezljivosti, t.i. kooperativnih sistemov.

ITS Helsinki 2014 vključuje še en natečaj in to je »ITS v žepu - App Contest 2014«, z izborom najboljše prometne aplikacije za pametne telefone, ki lahko olajša mobilnost v mestih kot tudi na podeželju. Na tekmovanje se je doslej prijavilo veliko tekmovalcev. Konkurenčna podjetja so od finskih mestih - Tampere, Porvoo, Espoo, Helsinki, Oulu, Kouvola, kot tudi Londona (VB), Rima (Italija), Gyora (Madžarska) in Skadarja (Albanija) prejela informacije o odprtih podatkih o prometu nad katerimi bodo aplikacije zgrajene. Tekmovanje je razdeljeno na dva dela: »Ideje ​​za razvoj« in »Produkti in storitve«. 7. maj je še aktualen termin za oddajo rešitve pod rubriko »Produkti in storitve«. Zmagovalci v treh kategorijah Multimodalnost, Trajnostni razvoj in Inovacije bodo objavljeni ob odprtju kongresa dne 16. junija 2014.

10. ITS evropski kongres organizira ERTICO - ITS Europe v sodelovanju z Evropsko komisijo, gosti pa ga ITS Finske, Ministrstvo za promet in zveze Finske in mesto Helsinki.

Nazaj
 
Slo Eng